Pälsvård

Barbet är en pälshund och kräver regelbunden borstning av pälsen. Eftersom den inte fäller måste de döda håren borstas ut och pälsen klippas ibland. Periodvis tovar pälsen extra mycket, till exempel vid byte från valp och unghundspäls samt när pälsen blir lång. Många upplever att pälsen blir mycket lättare att sköta vid ca 2 års ålder då hunden har fått sin vuxenpäls. Det finns barbeter med olika typer av päls; vågig/storlockig och krullig.
Pälsen behöver klippas 1-2 gånger om året. Det kan göras med maskin eller med sax. Pälsen växer ca 1 cm i månaden, vilket man kan tänka på om man planerar att ställa ut - då hunden förväntas ha en viss längd på pälsen. Om man inte vill ställa ut så kan man hålla pälsen kortare och på så vis minska pälsvården och risken för tovor.
Utrustning
Vilken typ av borstar ska man använda? Detta skiljer sig lite i tycke och smak. Varje matte/husse känner sin hund bäst beroende på pälskvalitet. Fråga gärna uppfödaren vilken typ av borste/kam de använder, sen får man pröva sig fram.
Karda - de flesta är eniga om att de fungera bra. Ordinarie typ eller av typen "les Pooches".
Kam - gärna med glesa piggar, för att reda ut tovor och lättare komma åt över allt.
Sax - gärna en mindre modell till tassar och en av god kvalitet för att klippa pälsen.
Elektrisk klippmaskin med olika skär - den kan kompletteras med distanskammar i stål om du vill kunna hålla längre päls. Pälsen måste vara tovfri och utborstad för att använda dem.
Klotång - välj en nätt, smidig och vass modell.
Kloslip - ett alternativ till klotång.
Schampo - fråga gärna din uppfödare om råd.
Öronrengörningsmedel - t ex Epiotic som finns att köpa på apoteket.
Kloklippning
Klipp eller slipa lite och ofta. Ca var 14.e dag
Borstning
Karda/borsta hunden så ofta som behövs för att just din hunds päls inte ska tova ihop sig. Det skiljer sig åt mellan individer och hur gammal hunden är. Lyft på överhåret så ni kommer åt att borsta det undre lagret ordentligt, men borsta aldrig med kardan ner i huden. Arbeta successivt igenom hela hunden. Uppifrån och ner, och från ryggraden ner längs sidorna. Borsta svansen ordentligt från svansrot till topp. Ägna extra omsorg och försiktighet åt att hålla öronlappar och området runt öronen tovfria - där tovar det sig lätt.
Har du hanhund? Klipp ner håret runt penis och kolla pälsen runt pungen, den tovar lätt.
Öronen
Karda en bit i taget medhårs insida och utsida. Klipp INTE ner pälsen på öronlapparna. Glöm inte rengöra öronen. I vissa fall kan det vara aktuellt med att rycka håret ur hörselgången, men var varsam. Idag förordar många veterinärer att man INTE rycker hår om man inte redan har problem. Lukta ofta din hund i örat, så märket du direkt om något är på tok.
Tassarna
Klipp rent mellan trampdynor så blir det renare inomhus också. Det tovar sig gärna mellan tår och trampdynor. Låt hunden stå (gärna på ett bord för att spara ryggen på er själva) runda av tassarna med sax mot underlaget så inte pälsen går utanför själva tassen. Klipp aldrig på ovansidan av tassen utan jämna bara av mot underlaget.
Smörj gärna in trampdynorna lite då och då. Särskilt på vintern då det på vissa orter används mycket salt på vägar och trottoarer. En bra salva är försvarets hundsalva, som finns på Apoteket.
Bad
Schamponera hunden vid behov, om den börjar lukta eller på annat sätt känns smutsig.
Luktar hunden illa även efter en tvättning? Den kan ha fått svamp efter mycket vattenarbete. Veterinären kan skriva ut ett antibakteriellt och svampdödande schampo (Malaseb).
Klippning av barbet
Du bör klippa hunden ordentligt 1-2 gånger om året. Du behöver "klippa topparna" där emellan, framförallt om du ställer ut. Är du inte intresserad av utställning går det bra att hålla pälsen något kortare och den blir då mera lättskött.
Klubben har satt ihop ett illustrerat förslag till klippning av barbet - klippschema - klicka på bilden här bredvid. Klippningen passar för lång vardagspäls, och till utställningsringen - detta är ett förslag med tonvikt på proportioner, inte exakta längder - OBSERVERA att barbeten ska ge ett rustikt och inte ett fluffigt eller friserat intryck.
Sammanfattning
Lämna pälsen på benen något längre än på kroppen. Korta ner pälsen på huvudet, mustasch och skägg. Klipp inte öronen. Glöm inte svansen, den ska också balanseras så att den inte ser ut som en buske. Ibland är det bra att även klippa ner hela huvudet ordentligt men inte öronen!
Inför utställning
Karda igenom hela hunden en vecka innan utställning. Schamponera och handdukstorka. Låt den självtorka. Karda inte ut pälsen, utan låt den locka sig naturligt efter badet. Kontrollera om tassarna behöver klippas. Glöm inte klippa klor. När det är sommar och varmt rekommenderas att karda hunden, schamponera och sedan låta den simma i någon ren sjö strax innan utställningen. Perfekt päls och lock inför bedömningen!

källa: Svenska barbetklubben 

Kustpilen's
Barbetkennel
Ewa Hansson
KATTARP 
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång